Ránk rúgta az ajtót a koronavírus?

Kiégés+

Hibrid bunrout, avagy kiégés generátor a pandémia?

Miről van szó?

A hibrid munka jelene és jövője szinte minden érintettet foglalkoztat. Munkavállalókat, munkaadókat és azokat is, akik a folyamatokat külsősként támogatják, illetve a problémamegoldásban vesznek részt.
A koronavírus megjelenése  sokaknál elmélyítette a kiégést, míg másoknál generálta azt…
És bizony akadnak olyanok is, akiknek egy jókor jött nagyszerű önigazolási lehetőség, például a lustaságukra…

Valóban egy új jelenség, vagy csak új köntösbe bújtatott régiség?

Az írás, ami lerántja a leplet néhány nagy kamuról...

Alcím 2

„Az egyetlen állandó a változás maga.”

Hérakleitosztót származik a mára közhelyszámba menő fenti idézet, amire úgy tűnik, nem rácáfol a világ, hanem ellenkezőleg; éppen erősítik a körülöttünk zajló események. Hadd folytassam egy szintén Hérakleitosztól származó idézettel; „A tömegek, akár az alvajárók…” – hát nem oly jellemző ez is, még bő 2500 évvel a nagy gondolkodó halála után is?! (No, erre még visszatérünk…)

A láng parázs lesz, majd hamu...

Konganak a vészharangok, hogy bizony a koronavírus provokálta pandémia kapcsán hozott intézkedések jelentősen, akár 23-30%-al is megemelték a kiégettek táborát. Már nem csak karanténfáradságról beszélünk, hanem egyre ismertebb a HOME OFFICE BURNOUT, azaz a távmunkában való kiégés fogalma.
Az érintettek többek között a magánélet és a munka összemosódásáról, az elszemélytelenedésről, a kezeik közül homokként kifolyó időről beszélnek. És a fáradságról, amit nem tudnak kipihenni. Mert már sokan pihenni sem tudnak…
Hol van a már a lelkesedés, a láng? Parázs lett, aztán meg hamu…

Home office burnout stációk

1, Idealizáció szakasza: túlzott lelkesedés, fokozott teljesítmény. – Az egyén örül annak, és hálás azért, hogy nem kell korán kelnie, nem kell utazni a munkahelyére, s nem utolsó sorban magának osztja be az idejét. Lelkes, igyekszik a legjobban teljesíteni. (Ezzel együtt sokakban ott a szorongás is, hogy menni fog-e, milyen lesz, illetve a vírushelyzet miatti aggodalmak napirenden vannak.)

2, A realizmus fázisa: amikor a lelkesedés alábbhagy, az egyén tisztában van képességeivel, kompetenciájával, tevékenységének lehetőségeivel és korlátaival, valóságos képet alkot önmagáról és a munkájáról. – Nos, itt már tudatosul benne, hogy a távmunka sem fenékig tejfel, sőt újfajta kihívások/elvárások is vannak benne, aminek nem tud/nem akar megfelelni.

3, A stagnálás vagy kiábrándulás fázisa: amikor a munka már nem jelent örömet, a motivációk csökkennek, rutinszerűvé válik a munka. – Sokak számára csak idő kérdése volt, hogy megérkezzen az életükbe a kiábrándultság. Azt, hogy mi minden történt, illetve mi nem, amíg idáig eljutott az egyén, azt külön fogom részletezni.

4, A frusztráció fázisa: Az egyén ingerlékeny, feszült lesz, stressztűrése csökken. – És mindennek szemtanúja és első számú elszenvedője a család…

5, Az apátia/fásultság fázisa és/vagy a pálya elhagyása, az illető már a magánéletben sem talál semmi örömet. – Már hogy is találna örömet a magánéletben, amikor az rég összemosódott a munkájával…

Az igazi vesztesekről...

Tartalom

A nyertesekről...

Tartalom…

Scroll to Top