Mi lehet a megoldás a kiégésre?

Évekig dolgoztam együtt –  jótékonysági projekt keretében – egy intézmény vezetőjével. Több mint száz, halmozottan fogyatékos, bentlakásos gondozásával foglalkoztak. Az alkalmazotti létszám szintén száz feletti. Az anyagiak szűkösek, míg az elvárások nagyok voltak a fenntartó, no meg a szülők, hozzátartozók részéről. 
Az igazgató gyakran már hajnalban bent volt az irodájában és bizony előfordult, hogy nyáron is rásötétedett mire hazaindult. A napi kihívások időnként már-már emberfelettiek, komoly nyomás alatt dolgozott és ez igaz volt a vezetőtársaira és a dolgozók többségére is. A magánélete? Hmmm… Úgy fogalmaznék, hogy azt nem tenné a kirakatba senki emberfia… Ő sem tette. 
Szabadság, feltöltődés? Nem volt jellemző rá abban a néhány évben, amíg ráláttam az életére. Bezzeg a környezetében – idézőjelbe téve – hullottak az emberek, értsd: nem bírták a rájuk nehezedő nyomást. Vagy felmondtak, vagy idővel kiégtek. Tisztelet a néhány kivételnek.

Burnout rejtvény?

Miért a fenti bevezető történet? Logikusan gondolkodva ennek az igazgatónak nagyon hamar ki kellett volna égnie. Durván nagy érzelmi terheltség, mentális és fizikai kihívások, és a reménytelenség, hiszen ezek a gondozottak, soha, de soha nem gyógyulnak meg…
De az igazgató nem égett ki. 
Sok évnek kellett eltelnie ahhoz, mire megfejtettem a kiégés rejtvényt.


Vigasztalhat az, hogy tele a világ kiégett emberekkel?

Gondolkodtál már azon, hogy miként is lehetséges az, hogy az egyik ember a  jelentős fizikai és lelki terhek alatt sem ég ki, míg sokan mások ennek töredékétől már a padlón vannak, mert kiütötte őket a burnout?!

Arról mi a véleményed, hogy a túlterhelés hatására az egyik ember „csak” kimerül, míg a másik reménytelenül ki is ég? Egyáltalán a két kifejezés megélt tartalma között mi lehet a különbség? 

Engem évek óta foglalkoztatott, hogy hasonló korú, ugyanazon munkakörben lévő emberek miért reagálnak különbözőképpen a stresszre és melyiknek hová vezet az útja. 
 
Biztos vagyok benne, hogy munkaadóként, és/vagy vezetőként találkoztál már kimerült és kiégett munkavállalókkal. Tapasztalataid alapján egyetértesz velem abban, hogy a kimerültségből pihenéssel, feltöltődős programokkal lehet regenerálódni és az erő megújul, a motiváció úgyszintén, s az eredményesség borítékolható?!  Van egy olyan gyanúm, hogy te is főleg olyan munkavállalókkal találkoztál, akik érzelmileg, mentálisan, sőt fizikailag is kimerültek és hiába próbálják kialudni magukat, vagy feltöltődni – akár aktívan, akár csak pihengetve – sajnos már ez sem segít nekik.
 
Tudom, hogy nem fog az megnyugtatni téged sem, hogy a világ tele van kiégett, problémásnál problémásabb emberrel. Tudom, hogy tudod; Magyarországra fokozottan igaz az az állítás, melyszerint a kiégés már népbetegség. És azt is tudom, hogy ez téged nem vigasztal és ne is vigasztaljon! És az se vigasztaljon, hogy ez olyan mint egy örvény; egyre lejjebb húzza aki benne van. (Gondolj csak vissza öt, vagy inkább 10-15 évvel ezelőttre. Ilyen volt akkor is a munkavállalói morál?)
 
Munkaadóként, vezetőként eredményeket vársz el. Ez közhely, mint ahogyan sajnos az is, hogy egyre nehezebb az eredményeket hozni, főleg olyan ágazatokban, ahol a hozzáadott érték az embereiden múlik. 
 
„Legszívesebben kirúgnám az egész bandát” –  mondta minap egy kisvállalkozás tulajdonosa, majd hosszan ecsetelte, hogy miként múlják alul egymást is az emberei… Megértettem őt, sőt rájöttem arra is, hogy már saját maga is kiégett a küzdelem során. Ez nagyon szomorúvá tett. Egy emberöltő óta vállalkozó, a pálya soha nem lejtett felé, tisztességgel küzd a piaconmaradásért és elvérezni látszik a történet, mert a burnout áll nyerésre.

A megoldásokról

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor azt is tudom, hogy erőteljesen foglalkoztat a „MI LEHET A MEGOLDÁS?” kérdésköre. 
Van egy emberi tulajdonság aminek ha kontrolálatlanul teret engedünk, akkor egészen apró terhelés hatására is ki fogunk égni. Ez kézben tartható, megzabolázható, és az egyén döntésén múlik. És itt utalnék vissza a bevezetőmre, hogy tudniillik mi lehet az oka annak, hogy egyesek „csak” kimerülnek, míg mások kisebb terhelés hatására is kiégnek… 
Ez egy olyan tulajdonság, amiről nem írnak a burnouttal foglalkozó könyvek, weboldalak és még csak nem is tanítják sehol. Pedig enélkül nincs kiégés. Durva, nem?!

Ezek nagyon kemény szavak, de igazak. (Garanciát vállalok rá. Akár pénzvisszafizetéses garanciát is!)
Éveken keresztül kerestem és kutattam, hogy mi lehet a titka a kiégésmentes életnek, mígnem egy szakkönyvben ráleltem. Ez 2022 őszén volt. Azóta minden egyes megrendelőnél, ügyfélnél ezzel a kérdéskörrel kezdünk, ez kap nagyon fontos szerepet a stratégia megalkotásában is. És a csoda jellemzően nem marad el.

Munkavállalókkal beszélgetek időnként négyszemközt. Fiatal, pályakezdőkkel és nyugdíj előtt állókkal egyaránt, sőt gyakran ők ugyanolyan munkakörben vannak. (Pl.: autószerelők egy márkakereskedésben.) Mostanra már megtudom fogalmazni, hogy miért nagyobb az idősebb korosztály burnout kockázata, mint a fiataloké! És ez megint csak az előbb említett emberi tulajdonsággal függ össze. És ha majd megismered ezt, akkor azt fogod talán mondani, hogy „hogy nem jutott ez nekem eszembe?!”

A kiégés kezelése leegyszerűsödik azáltal, hogy átadom a tudást az érintettnek, az érdeklődőknek, miközben ők rájönnek arra, hogy a személyes döntésükön múlik, hogy kiégnek-e vagy sem. A cégtulajdonosokat, vezetőket megtanítom arra a három kérdésre, amire ha választ kapnak, már tudják is, hogy például egy állásra jelentkező mekkora burnout kockázattal érkezik. Vagy esetleg már ki is égett…

Az anyagiakról...

Abban tudok a munkáltatóknak és egyúttal a dolgozóknak segíteni, hogy ismeretet adok át – mind a tulajdonosoknak, mind a vezetőknek és a kiválasztott dolgozóknak (egyidejűleg max 25 főnek) – a legnagyobb motiváció gyilkosról, a  kiégésről, a megoldáshoz elvezető stresszkezelési módszerekről színes prezentáció keretében. A workshop-on lehetőség van az együtt gondolkodásra, kérdezésre, közös útkeresésre. Ennek részeként a munkatársaktól egy kis kérdőíven – anonim módon, papír alapon 1-10 közötti skálázással – mérjük fel a:
1, Munkáltatóhoz való hozzáállásukat (3 kérdés erejéig)
2, A munkához való hozzáállást (3 kérdés erejéig)
3, A közvetlen vezetőhöz való hozzáállást (3 kérdés erejéig)
4, A csapathoz való hozzáállást (3 kérdés erejéig)

Ennek a workshopnak az ideje 1,5-2,5 óra
Az ára: 150.000,- Ft (AAM)

Tulajdonosi/vezetői konzultáció ezt követően velem. A látottak, hallottak megbeszélése, a felmérés értékelése, a lehetséges stratégia közös megalkotása.
Ennek az ideje további: 1-1,5 óra
Az ára: 50.000,- Ft (AAM)

Ha csak tulajdonosi/vezetői körben szeretnék a workshop jellegű prezentációt és konzultációt, akkor arra is van lehetőség.
Ennek ideje: 1,5-2,5 óra
Az ára: 150.000,- Ft (AAM)

Ezek a csomagok bővíthetőek, testreszabhatóak. A folytatásban pedig még személyesebb lehetőségek is vannak, de azokról majd személyesen egyeztessünk.

Felnőttképző nyilvántartási szám: B/2020/003705

Hiszem, hogy érthető voltam, de ha mégsem, vagy további kérdések fogalmazódnak meg benned, kérlek vedd fel a kapcsolatot velem!
Scroll to Top